Hiyerarşi, otonomi ve yetkelendirme (empowerment) üzerine – #HRTechWorld

Londra’da HR Tech World konferansında dinleme şansı bulduğum Simon Sinek’e bir dinleyici çok iyi bir soru sordu:
‘Son zamanlarda gündemde olan yatay organizasyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz?’
Sorunun kaynağı insan yönetimi konusunda parmakla gösterilen Zappos‘un devrim niteliğinde açıkladığı, ara kademe yöneticilerin tamamen yok edildiği ‘holokrasi‘ adı verilen, yönetici olmayan yatay organizasyon.
Liderlik üzerine sunumunu antropoloji ve insanın ihtiyaçları üzerine kurgulamış olan Simon’dan (benim için ufuk açıcı) bir cevap geldi:
‘İnsanın hiyerarşi ihtiyacını yok sayamazsınız. 10 kişiyi bir odaya kapatın, aralarından doğal bir lider çıkar, bir baskın karakter ortamı ve konuşulanları yönlendirmeye başlar.’
Ve dedi ki:
‘Sorun liderlik ile otoriteyi karıştırmamızdan kaynaklanıyor.’
Hiyerarşinin otonomiye ve yetkelendirmeye engel olmadığı bir kültür nasıl olur?
Southwest gibi olur.
Çalışanlarına güvenip inisiyatif almasını sağlayarak, ve inisiyatif alırken kullanması gereken prensipleri net belirleyip bu prensiplere uyulduğunda da dağ gibi arkasında durularak.
Ritz gibi olur.
Geçtiğimiz MCT İnsan Kaynakları Zirvesi yazımda yazmıştım, Tanyer Sönmezer gücü doğru dağıtan kurumlara örnek olarak paylaşmıştı: Ritz başarılı çünkü kapıdaki adam yanlışlıkla kıyafetine zarar verirse sana 2000 dolara kadar kıyafet alabiliyor, havaalanına taksi bulamayana genel müdür arabası çağırabiliyor.
Simon Sinek’in lider tanımı;
Lider, sana kendini güvende hissettirendir. 
Kurumda hem hiyerarşiyi kurup, hem de hiyerarşide yer alan yöneticilerin liderlik yetkinliklerini geliştirmekle başarılı organizasyonlar kurulabiliyor.
O yöneticilerin prensipleri koyan, uygulanmasını sağlayan, arkasında duran, yön gösterici kişiler olması gerekiyor. Tanyer Sönmezer’in dediği gibi tek işi onaylamak olan gereksiz kadrolar değil. Eğer çalışanların sesinin duyulmasına, karar vermelerine, inisiyatif almalarına engel olan otoriter hiyerarşi kurarsanız da şirket organizasyon şemanız yine HR Tech World’de Peter Hinssen’in paylaştığı hale geliyor:
org chart hrtech

Hiyerarşi, otonomi ve yetkelendirme (empowerment) üzerine – #HRTechWorld’ için 2 yanıt

Yorum bırakın