Corona Günlerinde İş Hayatı: Evinizde Kalın

Ciddiyetine hala yeterince ikna olunmayan, iş hayatını etkileyen en büyük krizin henüz başındayız. Bugün Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı, alınan önlemleri sıraladı ve tüm kriz boyunca en çok tekrarlanan cümleyi söyledi: “Evinizde kalın”
İş dünyası geçen haftadan beri hummalı bir hazırlık içerisinde. Bugüne kadar kriz yönetimi için hazırlanmış bir kısım dökümanlar raflardan iniyor, kararlar alınıyor, önlemler açıklanıyor.
Ancak bu yaşadığımız kriz insan aklının daha önce hayal etmediği bir kriz, hayal etmediği için de uygun hazırlık yapılamamış olacağını düşünüyorum. Bu büyüklükte bir krizin içinden çıkabilmek için en yapılmayacak şey şu: Eski alışkanlık ve öğrenilmişlikler doğrultusunda kararlar vermek!
 
Lütfen bunun bir hayatta kalma savaşı olduğunu fark edin.
Harvard Business School kaynaklı, işletme programlarında çok okutulan bir vaka çalışması Everest’e tırmanan 2 grup dağcının trajik sonunu anlatır. Dağcılar belirli bir saatten sonra kesinlikle ilerlememe kuralı varken zirveye yakın olmanın sarhoşluğuyla bu kuralı hiçe saymışlardır örneğin. Vakayı analiz ederken çıkan en büyük derslerden biri şudur: Everest’e çıkarken en büyük hedefiniz nedir? Sorunun cevabı zirveye tırmanmak değildir. Cevap, hayatta kalmaktır. İşte bugün de şirketlerin de çalışanların da en büyük önceliği hayatta kalmak olmalıdır.
Eve gönderirsem çalışmaz dediğiniz çalışan hastalanırsa ne olur? Verim düşüklüğü kaygısıyla göze aldığınız risk nedir?
Ofiste olmalı diye kilit personeli çağırdığınız o ofise 1 hasta gelir ise ne olur? Işinizi kim yürütür?
Bu soruları sormadan karar vermeyin.
Aşağıda ne önlemler alınacağına karar verirken gözden geçirilecek bazı noktaları vurgulamaya çalıştım:
  • Eğer evde kalacaksak, bunu sağlayacak mekanizmayı ancak şirketler üretebilir. Şirketlerin çalışanlarını eve göndermedikleri durumda, kimse evde kalamaz. Çalışanların olabildiğince büyük çoğunluğunu eve gönderin. Bu hem işinizin sürdürülebilirliği için gereklidir, hem de topluma borcunuzdur. Böylece ofiste kalanların da sağlığını iletişim kurdukları insan sayısını azaltarak daha iyi koruyabilirsiniz.
  • Kritik bir işi yapan iki çalışanınız varsa biri mutlaka evde olmalı. Birbirini yedekleyecek iki kişi aynı anda ofiste olmamalı. Buna tepe yönetim dahil, hatta en çok da onlar… Genel Müdür ile tüm yardımcıları aynı anda ofiste olmamalı. Hepsi hastalanırsa işi kim yürütecek?
  • Eğer evden çalışanlarla ofiste çalışanları rotasyonla çalıştırıyorsanız, rotasyon periyodunuz en az 14 gün olmalı, corona virüsünün kuluçka dönemi maalesef 14 güne kadar çıkıyor. O 14 gün içerisinde bu iki grup asla bir araya gelmemeli. Evden çalışanların ofise gelişine izin verilmemeli. Kuluçka dönemi ile ilgili veri değişirse rotasyon süresi de bu doğrultuda değişmeli.
  • Ofiste olan çalışanlarınızı korumak için önlemler alınmalı. Ortamı dezenfekte etmek, ziyaretçileri-kargocuları ofise almamak, işe hangi araçla geldiklerine bakıp olanak varsa daha az temas olacak seçenekler üretmek gibi.
  • Fabrika benzeri, evden çalışma imkanı olmayan işletmelerde, çalışanlar denkleştirme usulü çalışmaya geçebilir. 14 gün uzatılmış saatlerde çalışıp 14 gün evde denkleştirme izni kullanabilirler. Hatta bazı durumlarda çalışanları sadece sağlıklı bir grup kalması için eve gönderebilirsiniz, hiç iş yapmasa da! Evet yanlış okumadınız. Çünkü neydi amacımız, hayatta kalmak. Evde sağlıklı kalan çalışan ofiste bir salgın olma durumunda devreye girecektir. Bugüne kadar düşünmediğiniz yöntemler düşünebilirsiniz, yeter ki “ne yaparsam daha fazla çalışanı eve yollayabilirim?” diye sorun, ısrarla sorun.
  • Evde çalışmanın verimsiz olduğu varsayımıyla çalışanları evine göndermekten kaçınacağınıza yöneticilerinizden yöneticilik yapmalarını isteyin. İnsan kaynakları profesyonelleri senelerdir anlatmaya çalışıyordu zaten, günümüzde performans zamanla değil çıktıyla ölçülür, bu pencereden bakarsanız, performans hedeflerini doğru veren ve sürekli takip eden yöneticilerin ekipleri nereden çalışırlarsa çalışsınlar yüksek performans göstereceklerdir.

 

432C4627-1319-4CFB-B0F7-A60E5E8D8BCB

  • Çalışanlarla sıklıkla bilgi paylaşın, sanal ortamda bir araya gelin. Gün dayanışma günüdür, evde oturmak ve salgın kaygısıyla çalışmak kimse için kolay değil. Görüntülü toplu görüşme yapılabilen ücretsiz teknolojileri kullanarak bağlarınızı sıkı tutun. Gün fiziksel mesafeyi uzak, duygusal mesafeyi ise yakın tutma günü!
Ve en önemlisi
Evinizde kalın.
Sağlıcakla kalın.
Reklam

Corona Günlerinde İş Hayatı: Evinizde Kalın’ için 3 yanıt

  1. Hatta sadece salgın zamanı değil genelde de çalışanların evden çalışmasına izin veren kurumlarda performansın, verimin arttığını gösteren ciddi araştırmalar mevcut.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s