360 Derece Değerlendirme işe yarıyor mu?: Bir vaka çalışması

360 Derece Değerlendirme, bir kişinin kendi, yöneticisi, astları ve beraber çalıştıkları tarafından değerlendirildiği bir gelişim aracı. Kimi kurumlarda performans yönetimi için de kullanılabiliyor. Çok sayıda kişinin değerlendirmesini içerdiği için değerli bir geribildirim yöntemi.

Ancak çokça da eleştirilen bir yöntem. En yaygın eleştiri Türk kültürüne uygun olmadığına dair, zaten geribildirim vermeye-almaya açık olmayan kültürümüzde intikam aracı haline geldiği iddia ediliyor. Bir de başkalarını değerlendirmenin, objektif değerlendirme mümkün olmadığı için anlamlı sonuç üretmediğini iddia edenler var (bakınız iddia ve değerlendirmemi içeren ilgili yazı). 

Biz şirketimizde 3 yıldır 360 Derece Değerlendirme yapıyoruz. 
Kendi yetkinlik çatımızdan ürettiğimiz kendi sorularımızla. 

Değerlendiricileri anonim tutarak. 

Öncelikle gelişim amaçlı, yani ‘dışsal’ değil ‘içsel’ motivasyona yönelik. Ayrıca kariyerde ilerleme için kullanılan araçlardan biri. 

Değerlendirme sonuçlarını koçluk metodolojisiyle birebir toplantılarla katılımcılarla paylaşıyoruz ve gündemlerine hangi maddeleri aldıklarını soruyoruz. 
Sonuç:
 
Diyeceğim odur ki; 360 Derece Değerlendirmelerin faydası olmadığını söyleyenlere inanmayınız, çünkü

  1. İlişkilerin sonuçlardan daha önemli olduğu Türk kültüründe, eğer ki ucuna ağır bedeller/ödüller koymazsanız, isimsiz geribildirim vermek büyük fırsat. 
  2. Herşeyin kanıtını arayan analitik beyinler için veriye dayalı grafikler çok ikna edici. 
  3. Evet subjektif bir metod, ancak zaten bu çalışma nasıl algılandığınızı gösteren bir çalışma. Eğer kendi gerçekliğinizle uyuşmuyorsa bunu bilmek harika değil mi? Siz çok yaratıcıysanız, ama kimse bunun farkında değilse, ancak bunu bildiğiniz takdirde kendinizi göstermek için harekete geçebilirsiniz.
  4. Kendinizi tanıma ve farkındalık yolculuğunda, sonrasında da kendinizi yönetme ve başkalarını yönetme sürecinde yararlanabileceğiniz en etkin araçlardan biri. 

Bu arada, eğer şirketinizde bu uygulama yoksa ama geribildirim almayı önemsiyorsanız, surveymonkey.com veya esurveyspro.com gibi anket sitelerinden kendi basit sorularınızla yakın çevrenize 360 göndermeniz mümkün. Yalnız anonim yaptığınıza inanmayıp çekinebilirler, ne kadar açık olduğunuzu düşünürlerse o kadar dürüst olacaklardır 🙂

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s