Takımınızda 2+2 > 4 Olması İçin Basit Bir Yöntem

Takımların başarılı olabilmesi için en temel koşullar takım elemanlarının birbirinden farklı olmaları ve aralarında iyi iletişim kurmaları. Ancak genellikle birbirinden farklı insanlar birbirlerini yeterince iyi bulmazlar, bu da birbirleriyle iyi iletişim kurmalarına engel olur. Bu konuyu ‘Yoksa siz hala iletişimin gücüne inandıramadıklarımızdan mısınız?’ (http://cigdemozdemirevren.net/2012/03/28/yoksa-siz-hala-iletisimin-gucune-inandiramadiklarimizdan-misiniz/) yazımda “expertise dissensus” adı altında da incelemiştim. Ancak takım lideri basit bir reçete ile bu konuyu çözüme ulaştırabilir.

Takım üyelerinin her birinin farklı bir özelliği takımın başarısına katkı yapar. Bir kişi verileri çok iyi analiz ederken, bir diğerinin powerpoint bilgisi görsel olarak çok etkileyici bir sunum ortaya çıkarabilir, bir diğeri ise sunum tekniklerini iyi kullanarak tüm bu çalışmayı ikna edici bir şekilde sunabilir. Ancak farklılıkların getirdiği katma değer her zaman bu kadar net görünmeyebilir. Bir cafede çalışan iki garson düşünün. Biri çok organize ve hızlı, siparişlerinizi eksiksiz ve çabucak getiriyor. Bir diğeri ise çok okuyan ve sohbeti tatlı biri. Gelen her müşteri ile rahatça sohbet edebilen, onu evinde hissettiren, tabii bu arada diğer masaların siparişlerini getiremeyebiliyor ve bu iş diğer arkadaşına kalıyor. Organize olan tarafından çok rahat “tembel” olarak etiketlenebilecek bu kişi, aslında pek çok yalnız müşterinin cafeyi tercih etme sebebi olabilir. Ve bu iki çalışan tipi bir arada çok iyi bir takım olurlar, müşterilere birinin tek başına sunamayacağı iki konfor sunarlar: iyi servis ve hoş sohbet.

Takım üyelerinin birbirinin katma değeri konusunda hemfikir olmaları ve gerçek bir takım olabilmeleri için takım liderinin, üyeler beraberken, kişilerin güçlü yönlerini takdir etmesi ve bu yönlerin takım başarısına yaptığı katkıyı net ve spesifik olarak tanımlaması son derece basit ve son derece etkili bir yöntemdir. İş arkadaşlarınızdan bir tanesi diğerlerinden dikkatli olabilir, lider bu kişiye son kontrolleri yaptırarak, ve bunu net olarak paylaşıp takdir ederek kişinin bu güçlü yönünü “tescilleyecek”, ve diğer üyelerin bu özelliğe ihtiyaçları olduğunda da o kişiye gitmesini sağlayarak aslında etkin bir süreç de kurmuş olacaktır. Burada kritik nokta, birini överken diğerlerini kırmamak, herkesin güçlü yönünü mutlaka tespit ederek, öne çıkıp “kendini gerçekleştirebileceği” bir ortam yaratmaktır. Böylece kişiler çok iyi olmadıkları işlerle vakit de kaybetmeyeceklerdir. Takımda excel uzmanı varken, iyi bir excel kullanıcısı olmayan bir üyenin help aracılığıyla scatter diagram oluşturmaya çalışması takımın toplu vaktinden de çalar. Oysa herkesin iyi olduğu konuda işleri devraldığı ekipler çok daha hızlı ve etkin sonuçlar üretirler.

Katkılarından ötürü sevgili Murat Tercan’a teşekkür ederim 🙂

Reklam

Takımınızda 2+2 > 4 Olması İçin Basit Bir Yöntem’ için 4 yanıt

  1. Farklı çalışanların, farklı katma değerlerinin ölçülmesi ve performasnlarının değerlendirilmesi yöntemi hakkında fikirlerinizi öğrenebilir miyim?

    Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      Hedeflerle yönetimin ve hedef bazlı performans sisteminin işe yarayacağını düşünüyorum. Farklı çalışanlara güçlü yönlerini gözeterek farklı hedefler vermek hem motive etmek anlamında hem de onları kendi katma değerleri ölçütünde değerlendirmek anlamında uygun olacaktır.
      Konuyla ilgili yazıma göz atmak isteyebilirsiniz:

  2. Peki yönetici bu durumu iyi yönetemediği zaman iş nasıl çözüme ulaştırabilir? Burada çalışanın yapması gereken ya da dikkat etmesi gereken önemli aşamalar nelerdir?

    1. Evet bu önemli bir soru.

      Bence yoneticiler adalet ile eşitliği karistirabiliyor ve baska çalışanları rahatsız etmeme adına herkes ayniymis gibi, herkesin guclu yönleri ayniymis gibi davranıp isbolumu yapabiliyorlar. Bu kültürün grup icinde yayılması için çalışan digerlerinin guclu yönlerini tespit edip grup icinde sıklıkla takdir edebilir. Yonetici bunun sorun olmadıgını böylece farkedip kendi de bu yola yonlenebilir. Siz baskalarını takdir edip alkışladıkca zaten onlar da sizi takdir etme ihtiyacı hissederek bu dinamiği besleyeceklerdir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s