Her daim yeni bir şey öğrendiğim Serdar Kuzuloğlu’nun geçen hafta attığı bir twitinden yola çıkıp neler öğrendim neler 🙂
Y neslinin iş yapma şekli, iş ile özel hayat denesi konusundaki fikri ve işyeri algısındaki farkın işyerine etki yaratacağına dair çok yazdım çizdim (1, 2, 3). Yalnız elde çok örnek yoktu, örneğin esnek çalışma üzerine, esnek çalışma dediğin Türkiye’de var olan saatleri esnetmekten ibaret, Amerika’daki gibi bazı günler evden çalışma falan bir kaç şirkette olan bir ayrıcalık.
Ancak teknoloji sağolsun; şu dil dediğin sınırları uzaklıkları yok ediveriyor işte. Merkezi nerede bilmediğin bir şirketin çalışanı olabiliyorsun.
Twitte bahsi geçen yazıda anlatıldığı üzere Basecamp’in çalışma koşulları inanılmaz cezbedici. Gerçekten her pozisyon için geçerli mi diye web sitesini inceledim, ve her pozisyonun dünyanın istediği köşesinden çalışabileceği gibi,
şirketin bunun kitabını bile yazdığını fark ettim 🙂
Sonra iş ilanlarına baktım (bunu garipsemediniz değil mi :))
İş ilanları www.weworkremotely.com adresinde.
Bu site sadece Basecamp’in değil, aynı şekilde istediği yerden çalışacak insanlar arayan başka şirketlerin de ilan verdiği, geleneksel işe alım sitelerinden farklı bir site.
Sağ üst köşeye dikkatinizi çekerim. Sitenin sponsoru Remote kitabı yazılı.
Böyle şirketleri çok seviyorum. İnandıkları konuda sadece kendilerini değil dünyayı da değiştirmek için inisiyatif alıyorlar.
Bu arada sitede bulduğum bir ilanın izini sürerek başka bir şirket buldum: Remote Year.
Bu şirket enteresan bir deneyim satıyor: Eğer uzaktan çalıştığınız bir işiniz varsa, bu şirketin 12 aylık programına dahil olup her ay dünyanın başka bir şehrinde yaşayarak işinize devam ediyorsunuz. Program ücreti seyahat masraflarını karşılıyor. Hem çalışıyor hem de dünyanın her yanından farklı kültürlerden gelen “dijital göçebe“lerle bir arada 12 ayrı şehir görüp, kendinizi geliştiriyorsunuz. Nerede nasıl kalacağınızı ise şirket ayarlıyor.
Bu programa ba-yıl-dım. Ne güzel fırsatlar, ne güzel deneyimler…
Yalnız bütün bu bulduklarım, hala senelerdir hayalini kurduğum web sitesine çok uzak.
Ben uzmanlaşmış pek çok çalışanın şu an şirketlerinde atıl olduklarını düşünüyorum. Büyük kurumsal yapılar onları geliştirdiler, derinlemesine uzmanlaştırdılar ancak şu an onları tam kapasite kullanamıyorlar. İşte bu uzmanları, piyasadan pahalı danışmanlık şirketlerinden hizmet alamayacak start up’lar ya da küçük ölçekli işletmelerle buluşturacak platformlar lazım bize. Bu uzmanların atıl kaldıkları pozisyonlardan korkmadan çıkıp ülkeye katma değeri olacak bu hizmetleri sağlayabiliyor olması lazım. Kendi şirketini kurma riskini almadan çalışma yöntemleri lazım. Ancak böyle bir platform yok. Linkedin için güzel bir iş olurdu bu, ki zamanında onlara öneri olarak uzuuun bir email atmıştım ilgilerini çekmedi. Şu an var olan “freeleance” sitelerine bakın, ya bakıcı var ya yazılımcı… Diğer uzmanlıklarla şirketler nasıl buluşacak?
Selamlar,
Rework kitabını şiddetle tavisye ederim. Hayata bakış açınızı ciddi anlamda değiştiriyor.
Son paragrafta bahsettiğiniz konuda kesinlikle sizinle aynı fikri paylaşıyorum. Çok yetenekli insanlar, kariyer tuzağında elenip gidiyor. Belki de kariyerleri şu anda bulundukları yerden farklı bir yerde onları bekliyordur.
İyi çalışmalar,
-Ali
[…] çok heyecanlandıran bir girişim. YOSS bir start up, ancak Adecco kanatları altında. Daha önce bir yazımda değinmiştim, gig economy yükselişte, giderek daha fazla insan bordrolu çalışan olarak değil de […]