Markanın iyisi ayrılırken belli olur: Pronet’in yakışmayan vedası

Çok enteresan bir hikaye bu. 

Tam 8 sene sürmüş bir müşteri ilişkisinin berbat sona erişinin hikayesi. 

Hani insanlar için de derler ya, iyisi ayrılırken belli olur diye 🙂 Bizimki de o usul. 

Paylaşmak istedim, meğer ‘seviyeli bir ilişki’, ‘seviyeli bir ayrılık’ garantisi değilmiş. 

Kurumlar da insanlar gibi ayrılırken başkalaşabiliyormuş. 

Ayrıntıları merak edenleri aşağıya alayım. 

Merak etmeyenleri bir uyarıyla yolculayayım: Pronet müşterisi iseniz/olacaksanız ayrılırken kazıklanmamak için ciddi efor sarfedin. Hatta bence müşterisi falan da olmayın. 



8 senedir Pronet kullanıcısıydım. Her ay düzenli parasını ödeyen, arada yanlışlıkla alarm çaldırdığı için alarm merkezinden aranan, 1 kere biten yangın dedektörünün pilini değiştirtmiş, hiç sorun çıkarmamış bir müşteri. 

Bu süre zarfında Pronet’in pek çok rakibi çıktı. Ondan çok daha ucuza hizmet veren. Anlaşmamız dolar bazında olduğu için ödemelerim yükseldi, sanırım sadece 1 kez dolar kuru fiksledik o kadar. Ben sadık bir müşteriyim, bir sorun da yaşamadığım için anlaşmamız bugüne kadar geldi. 

Sonra Ocak ayında taşındık. Taşındığımız evde alarm sistemi çok gerekli gelmedi. Pronet’e iptal etmek istediğimi bildirdim. 

Bir yetkili aradı, bunca senelik müşterimizsiniz gitmeyin deyip bana avantajlı bir paket önerdi. Kur fikslenecek, ekstra dedektör verilecek, 3 ay da ücretsiz hizmet verilecekti (bunca zaman ne kadar fahiş fiyat ödediğimin de açık itirafıydı bu arada). Eşimle konuşup döneyim, siz de teklifi yazılı gönderin dedim. 

Yazılı teklif geldi, devam edelim dedik, taşındığımız gün montaja gelindiğinde bizim cihazların çok daha yenilerinin çıktığını öğrenip yeni ve kablosuz cihaz istedik. Çağrı merkezi hayır deyince montajı iptal ettik. Montaja gelenler malzemeleri söküp ‘biz alamayız iptal ettikten sonra teslim edersiniz’ deyip gittiler. 

Ben de bana gelen epostaya ‘lütfen üyeliğimi iptal edip eşyaları şu adresten aldırın’ diye cevap attım. 

Hiç cevap gelmedi. Ama ben de kuşkulanmadım. Sonuçta yazıştığım kişi bir yetkiliydi. 1 ay kadar sonra birden bana pronet smsleri gelmeye başladı, sistemime ulaşılamadığını söylüyordu. 

Aynı emaili tekrar yolladım. Bana bir cevap geldi: iptal için telefon açmam gerekiyordu. Bu geç kalmış bir bilgi değil miydi?

Telefon açtım, iptal dosyası açtılar. Ve kabus ondan sonra başladı. 

İptal departmanından aradılar. Arayan kişinin daha önceki Pronet profesyonelliği ve nezaketinde yeller esiyordu. Suçlayıcı ifadeler, yüksek bir ses tonu. Ve şu inanılmaz cümleleri sarf etti: benim Yetkili kişiye attığım emaillerin bağlayıcılığı yokmuş, isim ve soyad birleştirip “kafadan” email atabilirmişim. Sesli yanıt sistemini aramış olmam gerekiyormuş. Pronet ‘sesli’ sisteminde iptal etmeme dair bir kayıt olmadığına göre bugüne kadar ücret ödemeliymişim. Bir de söküm için ücret ödemeliymişim. Toplam 125 dolar istiyordu. 

Arayan arkadaşa nasıl kendi arkadaşının emailini kurumsal haberleşme aracı saymadığını, benim daha önce teklif aldığım email adresinin resmi bilgi veremeyeceğini nerden bileceğimi, bana iletilen herhangi bir belgede email ile verilen bilgiler kurumu bağlamaz ibaresinin olup olmadığını, 8 sene sistemde hiçbir güncelleme olmadan kullanmış bir müşteriden söküm parası istemenin ne kadar etik olup olmadığını, üyeliğimi uzatmak için hemen arayan kişilerin bitmesini isteyince neden beni aramadıklarını tek tek sordum, ancak kendisiyle konuşmamız onun saldırgan “bizi aramadınız, demek ki kaydınız yok, kaydınız yoksa ödeme yapmak zorundasınız, attığınız email bizi bağlamaz o email adresi bizi temsil etmez” cümlelerinden öteye gidemedi.

Konuşmayı sonlandırdım. 8 senedir müşterisi olduğum kurum, elimde yazışma olmasına rağmen beni yalancılıkla suçluyordu. Geri müşteri hizmetlerini aramanın faydası yoktu ve Pronet GMY’sine eposta ile bu rezaleti anlattım. 

Sağolsun hemen ilgilendi. Aradılar ve bu işlemi iptal ettiklerini, özür dilediklerini hatta son faturamı da iptal edeceklerini söylediler. 

Derin bir oh çektim. Ne bileyim, bitti zannediyorum. Bunlar Mart başında oluyor. 

Ve bu Cuma, Pronet kredi kartımdan 374 TL para çekti. Sebep ne biliyor musunuz?

Ben çalıştığım için annemden teslim aldıkları cihaz parçalarında eksikler varmış, onu fatura etmişler. 

Arkadaşlarının söktüğü parçalarda yani. Hani onların teslim almadıkları parçalarda. 

Aranızda duman dedektörünü aküyü falan ayırt edecek, görürse de aman belki kullanırım diye çalacak olan var mı? Yoksa bu bir tek bana mı çılgınca geliyor?

Üstelik annem ile gelenler arasında şöyle bir konuşma geçiyor:

-bu parçaların arasında 2 duman dedektörü olmalı yazılı sözleşmenizde, ama bir tane var. Aslında zaten tek olur bunlar, sanırım sözleşmede yanlış yazıyor. 

-ben bilemem ne eksik, arkadaşlarınızın verdiği bunlar. Sorun olmaz değil mi?

-olmaz. Siz sadece teslim ettiğinize dair şuraya imza atıverin. 

Anneme sorun olmaz diyerek, bize zaten verilmeyen parçanın eksik olduğuna dair yazılı kağıdı imzalatıyor ve akabinde o kağıda istinaden fatura kesiyorlar. 

Fatura da tesadüfen daha önce istenen 125 dolarla aynı tutarda. 

Sizce ne kadar inandırıcı?

Pronet’in ‘ayrılan müşteriden 125 dolar koparalım stratejisi mi var anlayamadım. 

Bir şirketin, sözleşmesi sonlanmış bir müşterinin sözleşme dahilinde ödeme yapmak için verdiği kredi kartından onayı olmadan para çekmesi ne kadar etik?

8 sene önce kurulmuş bir sistemin bir dedektörü 374 tl eder mi?

Aklımda deli sorular. 

Tek bir şey söyleyebilirim. 

Pronet’i bugüne kadar ucuz rakipleri batıramadı. Ucuz rakipler kalitenizi sürdürdüğünüz müddetçe büyük risk oluşturmayabilirler. Ama belli ki PRONET kendi kendini batırmaya kararlı. 

Markanın iyisi ayrılırken belli olur: Pronet’in yakışmayan vedası’ için 4 yanıt

  1. Çiğdem Hanım, aynı sorunu ben de bugün yaşadım maalesef. 2 yıldır kullandığım alarmın 24 aylık taahhüt süresi bitince sonlandırmak istediğimi söyledim. 2 gün sonra beni arayan arkadaş aslında indirim hakkım olduğunu 180 lira yerine 110 lira ödeyerek 1 yıl daha devam edebileceğimi söyledi. İstemediğimi belirtince 120$+kdv söküm bedeli alınacağı söylendi. Biz sökeriz dedim yasakmış cihazlara müdahale edemezmişiz. Cihaz sökümü için teknik bir eleman gönderirsin, bunun bir maliyet vardır yansıtırsın anlarım ama 4 tane vida sökmek için 120$+kdv resmen giderken son defa vuralım anlayışı. Kapatma işlemine kadar Pronet ten çok memnundum. Müşteri hizmetleri gayet iyiydi. Ama sizin de söylediğiniz gibi markanın iyisi ayrılırken belli oluyormuş.

    1. umut bey söküm siz yapamazsınız diye bir şey yok yanlış bilgi teknik ekipler her gittikleri işten prim aldıkları için kafalarına göre sistem uyduruyorlar dolayısıyla siz sözleşmenizde adetleri geçen ürünleri söküp teslim ettiğinizde hiç bir sorun çıkmayacaktır. Pronette önemli olan doğru kişiye ulaşabilmek kurumda zamanında çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki çok fazla çalışanları var ve her birini kontrol etmeleri gerçekten zor oluyor çalışanların bilgisizliği müşteriye yanlış bilgi beyanı firma için kötü sonuçlar doğurabiliyor siz doğru kişiye kendi güvenlik danışanınıza ulaşmaya çalışın daha kolay olucaktır işlemler sizler adına.

  2. Bendede 7 sene önce pronet abonesi oldum olmaz olaydım ev sahibim evden çıkardı pronet 1000 lerce kez aradım her defasında geldik geliyoruz,yoldayız, arabamız arızalandı gibi cevaplar aldım sonunda evden çıktık bir daha aradım tamam beyefendi sorumluluk bizim hiç bir sıkıntı olmayacak biz sokarız dediler 7 sene sonra 11800 liralık icra tebligatı gördüm şikayet var.çöm dan yorum yazdım sosyal medya uzmanı murat bey geri dönüş yaptı ses kayıtlarınızı incelendikten sonra size dönüş yapacağım dedi 2 gün müsadere istedi tabi arayan olmadı ben geri dönüş yaptım aldığım cevap çok komikti ses kayıtlarımız veri tabanından silinmiş şimdi daha farklı şeylere bakicaklarmis yoruldum ve usandım dava açtım ama her kızın bilmesini istiyorum böyle saçma sapan bi firma olamaz!!!!!!+!

  3. Anlaşılan Bu markaya Bulaşan Pişman Oluyor. 🙂
    Firmam’da kullanmak üzere 01.06.2018 tarihinde Pronet firması ile 24 ay taahhütlü kablosuz alarm sistemi kullanmak üzere anlaşma yaptım. Her ay dolar kuruna göre ortalama 320₺ * 24 ay = 7.680 ₺ para ödedim ve sözleşmemin süresi bitti. Sözleşmenin iptali için 444 1 911 çağrı merkezini 15 gündür aramama rağmen ne bir ilgilenen ne de geri dönüş yapan var. Pronet firmasından hizmet alıp paranızı ödediğiniz sürece sizden iyisi yok ama sözleşmeniz bitip iptal ettirmek isterseniz müşterisini hiçe sayan böyle bir firma daha görmedim. Satarken söylemedikleri benimde iptal sürecinde öğrendiğim 24 ay taahhüt verseniz bile bir dünya para ödeseniz bile takılan cihazlar bizim olmuyormuş yapılan bu sözleşme hizmet alımıymış. Büyük Bir Çaba ve Telefon Trafiğinden sonra Alarm Cihazlarını 04.06.2020 Tarihinde Teknik Personelleri tarafından söküldü ve servis formu karşılığında tarafıma teslim edildi. Müşteri hizmetlerinden arayan kişiler 6. Ayın sonuna kadar cihazları başka birine devir yapabilirseniz seviniriz aksi takdirde haber verirseniz cihazların alınması için bir ekip yollarız dediler. Pronet den ağzım yandığı için Başka birinin de başını yakmak istemediğim için devir yapacak kimse bulamadım gelin cihazlarınızı alın diye arayan kişilere Haziran ayının sonuna doğru talebimi ilettim. 6. Ayın Başından itibaren ofisimde Pronet alarm cihazlarını kullanmıyorum kutunun içinde söktükleri gibi duruyor. Ancak Şaka gibi bugün 480₺ lik Alarm Kullanım Bedeli diye fatura geldi. Müşteri hizmetlerini aradığımda talebiniz alındı sizi en kısa zamanda arayacağız diye başlarından atıyorlar. Benim Mantığımın Almadığı Sözleşmem süresince kullanmışım taahhüdümü sorun yaratmadan yerine getirmişim. Pronet den memnun kalmadım ve sözleşmemi iptal edin dememe rağmen neden firmam ile ticari bağlarınızı kesip cihazlarınızı almıyorsunuz.

Yorum bırakın