Kişisel gelişimi için vakit ayıramamaktan şikayetçi misiniz? Akıllı telefonlarda geliştirilen uygulamalarla artık kişisel gelişimimiz için boş kaldığınız, sıkıldığınız an telefonunuza uzanmanız yeterli.
Twitter’da doğru kişileri takip ederek inanılmaz güzel makaleler, araştırmalar, infografiklere ulaşıyorsunuz, ancak bir derdiniz var: o an o makaleyi okuyacak vaktim yoksa uçup gidiyor! Önce bu sorunu her beğendiğim linki e-posta olarak kendime yollamakla çözmeye çalıştım, ancak posta kutum hepsi “someone send you a link” yazılı 50 tane mesaj dolunca bunun hiç de akıllıca olmadığını anladım. İşte tam o sırada ReadItLater ile tanıştım.
ReadItLater (http://readitlaterlist.com/ ), daha sonra okumak istediğiniz linkleri “biriktirebileceğiniz” bir uygulama. Sadece biriktirmiyor, aynı zamanda biriktirdiklerinizi etiketleyebilmenizi, etiketler veya linklerdeki anahtar kelimelerle arama yapabilmenizi, daha da güzeli bu içerikleri yükleyip internete bağlı olmadığınızda da okuyabilmenize olanak sağlıyor. Wifi varken okumak istediklerinizi biriktirip, uçakta, otobüste, bekleme salonunda boş vaktinizi kişisel gelişiminize ayırmanıza yardım eden harika bir uygulama. Bir güzel özelliği de hesabınıza istediğiniz zaman internet üzerinden de ulaşabilmeniz…
Çok okuyanların bir klasik sorunu daha vardır: Okuduklarınızda beğendiğiniz noktaları gerektiğinde bulmak amacıyla biryerlere kaydetmek. Bu konuda başarılı olan var mı? Ben bunu da becerememişimdir. Ajandaya yazarım, yıl bittiği için uçar. Bilgisayarda bir word dökümanı açarım, bu sefer evde okuduğum uçar. İşte Evernote ( http://www.evernote.com/ )uygulaması da bu konuda mucizeler yaratıyor: Yine ister telefonunuzdan ister bilgisayarınızdan ulaşabileceğiniz hesabınıza resim, yazı ekleyerek not oluşturmanızı ve bunları etiketlemenize olanak sağlıyor. HR Dergi okurken bir makalede beğenip daha sonra bir yazıda kullanmak istediklerimi resmini çekip Evernote’a notlayıverdim:
Twitter ve ReaditLater gibi uygulamalari kullaniyorsaniz, bir sonraki aşamaya, zite’a gecmelisiniz! Zite, twitleriniz ve linklerinizden yola çıkarak sizin ilgi alanlarınızdan oluşan bir sanal dergi oluştuyor. Deneyin, inanmayacaksınız 🙂
Akıllı telefonlarda kişisel gelişim için kullanabileceğiniz uygulamalar bunlarla kalmıyor tabii. Ken Blanchard’ın How2Lead uygulaması, Harvard Business Review’ın uygulaması ve Dale Carnegie’nin uygulamaları yöneticilik alanında kendilerini geliştirmek isteyenler için başarılı içeriklere sahipler.
İngilizceyi günlük hayatında çok kullanan kişilerdenseniz, Türkçe-İngilizce çeviriler için Tureng uygulamasını indirebilirsiniz. Her yazdığı yazıda gerçekten doğru İngilizce kelime kullanma konusunda benim gibi takıntılı olanlardansanız, o zaman Cambridge Dictionaries Online uygulamasını öneririm.
Bir öneri de İngilizcesini geliştirmek isteyenler için. Gramer konusunda tüm zamanların en çok kullanılan kitaplarından English Grammar In Use kitaplarının da akıllı telefonlar için uygulamaları mevcut.
Akıllı telefonlar istediğimiz zaman öğrenmek konusunda bize inanılmaz bir esneklik ve kolaylık sağlıyor. Sürekli gelişimin şart olduğu günümüz dünyasında hızlı hayatımızın arasında bilgiyi parmaklarımızın ucuna getiriveriyor… Sanırım artık öğrenmemek için bahanelerimiz tükeniyor 🙂