#HRTechWorld’den Yenilikçi İnsan Kaynakları Teknolojileri

HRTechWorld mü kaldı diyeceksiniz, takip edenlerdenseniz, haklısınız üzerinden 2 koca ay geçmiş… Ama işte bazen yoğun oluyor insan, yazı yazmak kafa çok doluysa kolay olmuyor, Mart ayındaki HRTech Londra gelmeden sizlerle paylaşmış olayım Ekim ayında HRTech fuar alanında gezerken heybede birikenleri…

Öncelikle, daha önce başka kongrelerde görmediğim ölçüde start-up olduğunu not düşeyim. Sağı solu koca standları ile kapmıi büyük firmaların yanında mini standları ile onlarca girişimci vardı, bu durumun İK alanındaki teknolojilerin gelişimi için çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Koca koca firmalara bir de lafım var: Hiçbiri söz verdiği verileri yollamadı. Blogger olduğumu ve iddialarını verilerle destekledikleri takdirde yazının daha ikna edici olacağını söyledim, adresler alındı, sözler verildi ve dönen kimseler olmadı. E niye stand açtınız o zaman? Bu stand meselesi bana hep “yapmış olmak için yapılan aktiviteler” listesinin tepesinde gelir. Görevlisinizdir, nefret ede ede gidersiniz. ziyaretçi çoktur, promosyonlar bitmiştir ama o kadar. Neredeyse konuşmamak için çaba sarf ettiğinizden potansiyel müşterilerin çoğu geçip gider önünüzden. Firmalara önerim, içe dönük ve göz temasından kaçınan kişileri zorlamayın, olmuyor.

Yıllık performans değerlendirmesinden “akışta kalan” çalışanlara

People First şirketinin uygulaması, çalışanların izin, hastalık gibi haklarının takibinin yanı sıra, kendilerini nasıl hissettiklerinin verisini de sürekli topluyor:

flow1.jpg

bu topladığı veriler aracılığı ile de çalışanların ne kadar “akışta” olduğunu raporluyor:

flow2

Akış, işin zorlaması ile beceri seviyesinin dengede olduğu hal, yukarıdaki grafikte x ekseni işin zorluğunu y ekseni beceri seviyesini gösteriyor.

flow

YOSS – serbest çalışanlar için platform

İşte bu beni çok heyecanlandıran bir girişim. YOSS bir start up, ancak Adecco kanatları altında. Daha önce bir yazımda değinmiştim, gig economy yükselişte, giderek daha fazla insan bordrolu çalışan olarak değil de şirketlerde kısa süreli uzman olarak çalışıyor. Ancak bu insanları şirketlerle buluşturan bir platform yazımda değindiğim üzere eksikti. (Piyasada eksikleri görmekte iyiyim de gerisi gelmiyor işte :))

İşte YOSS bunu yapıyor. Lansmanı da kongre yapıldığı tarihlerde yapıldı. Serbest çalışanlara bordrolu çalışanlara tanınan bazı hakların (sağlık sigortası vs) tanınmasını sağlıyor ve şirketleri de serbest çalışan profillerinin kayıtlı olduğu veritabanından faydalandırıyor. Bu kişilerin bilgi becerilerini ölçüp şirketlerin seçim sürecini kolaylaştırıyor.  Çalışanın haklarını koruyor. Şimdiden portföylerinde Loreal ve Axa mevcut.

HARVER – yeni nesil işe alım

HRTech’i genel olarak özetlediğim yazımda değindiğim üzere, HARVER bir “automated recruitment platform / otomatik işe alım platformu”. Tahmin edebileceğinzi üzere, önünden defalarca geçip “hıh” diye başımı çevirdim.

Otomatik işe alım mı olur? İnsan teması olmadan? Ancak son geçişimde gözüme birşey takıldı. Müşterilerinin arasında Zappos ve Netflix vardı. Zappos ve Netflix mi? Şu an en iyi İK uygulamaları olan şirketler listesi yapsak tepeye aday iki şirket?? Onların yanılıyor olma ihtimalleri benim yanılıyor olma ihtimalimden düşük geldi gözüme 🙂 Standa yaklaştım.

HARVER’ın başarısını şu 3 özelliğine bağlıyorlar:

  1. Başarılı bir “job preview” içermesi. Job preview Amerika’da pek popüler, Türkiye’de hiç konuşulduğuna rastlamadım. Adaylara çalışacağı yer ve sorumluluklarını  gerçekçi bir şekilde göstermek, örneğin çalışacağı markette veya bölümünde benzer işi yapanın yanında 2 saat geçirmesi gibi. HARVER işte adayı bununla karşılıyor.
  2. İçerdiği davranış / muhakeme testleri. Örneğin bir güzellik ürünleri zincirinin uygulamasında müşterinin sorabileceği birkaç soru system eyükleniyor ve adayın tepkileri sisteme kaydoluyor.
  3. Sonuçların adaylarla da paylaşılması. Özellikle B2C firmaları için adayın aynı zamanda müşteri olduğu düşünüldüğünde, genel uygulamaların, yani adayla ilgili bilgileri kendine saklayan firmaların aksine kendine katkı yapan bu uygulama şirketlerin çalışan markasına da olumlu yansıyormuş. Aday memnuniyet oranı %70lerdeymiş.

Şirketler sonuçların çok tutarlı olduğunu görünce bu platformda örneğin %75’i geçenin direk işe alınması kararını vermişler.

İşe alımcılar, kendinize yeni uzmanlıklar geliştirin e mi 😦

 

 

Reklam

#HRTechWorld’den Yenilikçi İnsan Kaynakları Teknolojileri’ için 4 yanıt

  1. Cigdem Hanim tebrikler! Bu kadar yogunluk icinde bir de katildigin etkinlik hakkinda yazi yazmak (hem de boyle basarili tespitlerle) ayri bir yetenek isi bence. Bahsetmis oldugunuz teknolojilerle ilgil daha detayli teknik incelemeye ihtiyac olursa yaninizdayiz)) Basarilar! Bir daha tebrikler!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s