Google, mühendislik ve bilinçli farkındalık – Chade Meng Tan’ın hikayesi

Chade Meng Tan Google’da çalışan bir mühendis. Google’da uzun seneler çalıştıktan sonra, Google’ın ‘zamanının %20’sinde canının istediği herhangi bir konuda bir proje yapma’ uygulaması kapsamında  ‘dünyaya barış getirmek’ amacına yönelik çalışmaya karar veriyor. Ona göre dünyaya barış gelmesi için önce insanların kendi iç huzurlarının olması gerekli. Bunun için meditasyon konusunda uzman bir danışman ile çalışıyor ve meditasyon ile bilinçli farkındalık üzerine bir program geliştiriyorlar. 

(Bir mühendis bir eğitim programı geliştiriyor ve şirket ona hadi len sen ne anlarsın demeden destek sağlıyor…)

Programı duyuruyorlar ancak bir kişi bile başvurmuyor. Şaşırıyorlar, ancak Meng yılmıyor, meditasyon danışmanı ile neyi eksik yaptıklarını tartışıp ekibi büyütüyorlar. Kimler mi ekleniyor? Duygusal Zeka’nın bir numaralı ismi Daniel Goldman, nörobilim uzmanı bir profesör,  bu konularda çalışan bir şirketin CEO’su… Meng bunu anlatırken ‘Google’da işleri nasıl yürütürsek öyle yaptım, işinin en uzmanı olan kişileri bir odaya toparlayıp en iyi çözümü geliştirdim’ diyor.

(Bir çalışan hiç tecrübesi/ilgisi olmayan konuda bir proje geliştiriyor, proje başarısız oluyor ancak şirket tekrar denemesi için çalışanı hem de en pahalı şekilde destekliyor…)

Programı ekip genişletiyor. Genişletirken de mühendislerin altında bir veri/mantık göremedikleri şeyleri benimsemediğini gördükleri için önce nörobilim araştırmalarını kullanarak kendilerini ikna ediyorlar. Sonra program dahilinde ‘bilinçli farkındalık’ egzersizleri yaptırıyorlar. Örneğin ikili sohbetler yaptırıyorlar, bir taraf anlatırken diğer taraf anladığını özetliyor, taa ki dinleyen anlatanı tamamen anlayana kadar… Böylece dikkat ve anda olma becerisini geliştiriyorlar.

Programı verilerle desteklemelerinin en büyük sebebi, Meng’in ‘bu konulara zaten ilgi duyan Googler’ların eğitime gelmesi’ni başarı kabul etmemesi. Onun amacı bu tip işlere hippi işi acayiplikler olarak bakan ful analitik mühendisleri çekebilmek.

Ve başarılı da oluyor. 1000 kişi 6 ay süren bu eğitim programını tamamlıyor. Eğitimin değerlendirmesi 4,7/5. Katılımcılardan eğitimle hayatının değiştiğini söyleyen çok mühendis oluyor. ‘Bilinçli Farkındalık’ duygusal zekayı geliştiriyor, duygusal zeka ise takım çalışmasına ve yaratıcılığa olumlu etki ediyor, en iyi mühendislerin özelliklerine bakıldığında 6 ayırt edici özellik bulunuyor ki bunlardan sadece 2si bilişsel, gerisi duygusal zekadan besleniyor: güçlü bir başarı dürtüsü, ikna becerisi, analitik düşünme becerisi, kavramsal düşünme becerisi, inisiyatif kullanma ve özgüven.

(Bir mühendis tutup ‘bilinçli farkındalık’ gibi sufli bir konuda eğitim veriyor, ne şirket ne katılımcı ‘yaw sen ne anlarsın’ demiyor, ‘buna vakit mi ayrılır çok istiyorsan 2 saatcik konuş gitsin bizim işimiz mühendislik’ demiyor…) 

Sonra ne yapıyor? Böyle bir güzel eğitim tasarladım madem, amacım da dünya barışı, hadi ben bunu herkese anlatayım deyip bir kitap yazıyor.

Yetmiyor, bir şirket kuruyor. O şirkette başka danışmanlarla beraber bu konuda başka şirketlere eğitim veriyorlar. Ana sayfada gururla ‘Google’da doğan eğitim programı… yazılı.

(Çalışanlarının başka alanlarda para kazanmasına izin vermeyen başta Sabancı grubu olmak üzere büyük şirketler, duyuyor musunuz? Artık tek bir ilgi alanı olan insan bulmak zor, tek kariyerle yetinmiyor insanlar, ki bu daha zengin perspektiflere götürür çalışanları, siz neyi neden yasaklıyorsunuz?)

Meng şu an Google’da çalışmaya da eğitim şirketinde eğitim vermeye de devam ediyor.

Dağılalım beyler bayanlar…
Ya da toplanıp artık farklı birşeyler yapalım.

Not1: Bilinçli Farkındalık (mindfulness) : Kişinin dikkatini o anki duygu, düşünce ve hislere bilinçli, kabullenici ve yargılamadan odaklaması – Mindfulness is the intentional, accepting and non-judgemental focus of one’s attention on the emotions, thoughts and sensations occurring in the present moment (Wikipedia)

Not2: Meraklısına Meng ile ropörtaj: http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/googles-chade-meng-tan-wants-you-to-search-inside-yourself-for-inner-and-world-peace/

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s